Η Ιστορία της Αριστουργηματικής Παναγίας των Παρισίων

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, ένα από τα γνωστότερα μνημεία του Παρισιού και έμβλημα της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες συγκλονίζοντας με τις ανυπολόγιστες καταστροφές τις οποίες υπέστη, ολόκληρο τον κόσμο. 

Η Νοτρ Νταμ συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 12.000.000 τουρίστες που την επισκέπτονται για να θαυμάσουν το κτίριο της γοτθικής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των μνημείων με τη. Μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και στην Ευρώπη. Μαζί με τον Πύργο του Άιφελ είναι τα μνημεία που χαρακτηρίζουν το Παρίσι και ολόκληρη τη Γαλλία. Με 112 μέτρα ύψος ήταν μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό στη Γαλλία. Χτισμένος το δέκατο τρίτο αιώνα, ξεχωρίζει για την εξαιρετική διακόσμησή του με γλυπτά γοτθικού ρυθμού και τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ.

Η είσοδος στον καθεδρικό γινόταν από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.

Η Νοτρ Νταμ βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού, και έστεκε από τον μεσαίωνα τον Μεσαίωνα, στο τέλος του Ile de la Cité, της νησίδας που βρίσκεται πάνω στο Σηκουάνα. Οι εργασίες κατασκευής της άρχισαν τον 12ο αιώνα και ολοκληρώθηκαν τον 14ο αιώνα. Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.

Σοβαρές ζημιές υπέστη κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, αλλά αποκαταστάθηκε με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Viollet-le-Duc από το 1844 έως το 1864. Λογοτεχνικά, ο ναός έγινε μέσα από το μυθιστόρημα του Βικτόρ Ουγκό «Παναγία των Παρισίων» που δημοσιεύθηκε το 1831,  ένας από τους πιο γνωστούς και διάσημους ανά τον κόσμο με πρωταγωνιστές εκτός από τον Κουασιμόδο και την Εσμεράλδα και τα αρχιτεκτονικά του μέρη. 

Μέχρι χθες οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τα χρωματιστά βιτρό και τις ροζέτες, του πύργους και το πανύψηλο βέλος του κωδωνοστασίου που χανόταν μέσα στον Παρισινό ουρανό και να δουν τους πανέμορφους ρόδακες σε κάθε άκρο του εγκάρσιου κλίτους, με διάμετρο 13 μέτρων, τους πιο μεγάλους της Ευρώπης.  

Η ανάβαση στον νότιο πύργο μετά από εκατοντάδες σκαλιά ήταν ένα μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες των επισκεπτών της που ήθελαν να απολαύσουν την πανοραμική θέα. Με τεράστιες αναμονές ανέβαιναν είκοσι επισκέπτες κάθε δέκα λεπτά, για να έρθουν μια ανάσα από τα τέρατα που κοιτούσαν για αιώνες από ψηλά την πόλη.

Το 2013 η Νοτρ Νταμ γιόρτασε πανηγυρικά τα 850α γενέθλιά της. την ίδια χρονιά αντικαταστάθηκαν οκτώ μεγάλες καμπάνες της. Αξιοσημείωτο είναι πως οι οδικές αποστάσεις υπολογίζονται από το σημείο 0, που είναι το προαύλιο του καθεδρικού ναού. Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στη Νοτρ Νταμ στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης. Στην Νοτρ Νταμ έχουν ψαλεί πένθιμες ακολουθίες τη στιγμή του θανάτου του στρατηγού ντε Γκωλ (1970), του Γιώργου Πομπιντού (1974) και του Φρανσουά Μιτεράν (1996).

Στις 15 Απριλίου 2019,η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ναό τον κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά. Η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter ότι αρκετά από τα έργα τέχνης έχουν πλέον μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, ευχαριστώντας τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς και τους δημοτικούς υπαλλλήλους για την ανθρώπινη αλυσίδα που σχημάτισαν.

Σχετικά